
![]() |
Dorado (Seabream)
Dorade

Sparus aurata (Dorade rose) / Spondyliosoma cantharus (Dorade grise)
De dorade grise is een zeebrasemachtige en wordt het hele jaar aangevoerd. In sommige landen, met name Spanje, worden ook zeebrasemsoorten uit verafgelegen zeegebieden (in het bijzonder zuidelijk Afrika) aangevoerd. De doorgaans kleine exemplaren van de dorade grise die in Nederland op de markt verschijnen komen van de Franse kust.
Verkrijgbaarheid
MAANDEN | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
VERKRIJGBAARHEID | Goed | Goed | Goed | Goed | Goed | Goed | Goed | Goed | Goed | Goed | Goed | Goed |
Legenda
seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed




De dorade rose is zilvergrijs met een grote zwarte vlek bij het begin van de zijlijn, die doorloopt op de bovenzijde van de kieuwdeksels. Op en over de kop loopt een goudkleurige band die begrensd wordt door een donkere zone. De dorade grise heeft een donkergrijze rug, zilvergrijze flanken met veel bruine lengtestrepen. De dorade wordt maximaal 70 cm lang. De gemiddelde lengte is 35 cm.
Koken met Dorade
De dorade heeft een stevige, volle smaak. Beide soorten kunnen het beste gestoofd, gebakken, gegrild of gefrituurd worden.
Voedingswaarden
Per 100 gram onbereid product:
- 403 kJ
- 96 kCal,
- 2 g vet,
- 19 g eiwit.